Steg för steg: en perfekt fryst jäst deg
1. Förbered jäst deg och frys ner
Förbered och blanda degen och häll sedan ner den i en fryspåse från Toppits®. En deg på 500 gram passar även perfekt i en treliters Safeloc®-påse, eller en återförslutningsbar treliters Zipper®-allroundpåse. Oavsett vilken påse du väljer, förslut den utan att trycka ut överflödig luft.
2. Godkväll - ta ut den jästa degen från frysen
Kvällen innan du ska baka, ta ut den förberedda degen från frysen och placera på köksbänken utan att öppna påsen. Degen behöver nu tina i rumstemperatur i cirka 12 till 15 timmar för att resa sig. Eventuellt har påsen under jäsningsprocessen rest sig, men i vilket fall är degen nu redo för att bakas!
3. Godmorgon - nu är det dags att baka!
Ta nu ut den jästa degen från fryspåsen, knåda den och forma den som du vill: ett bröd, släta bullar, vetekrans eller kanske kanelbullar? Placera degen på en ugnsplåt täckt med Toppits® bakplåtspapper, täck med en fuktig handduk och låt jäsa ytterligare i 20 minuter. Om du vid frukosten är superhungrig och inte kan vänta en sekund till, kan du vid kris baka bullarna i ugnen utan den nyss nämnda jäsningen. Baka bullarna i den förvärmda ugnen enligt recept - med en förberedd deg kan baktiden vara cirka fem minuter längre. Ta ut bullarna, limpan, kransen eller vad du nu bakat till perfektion och njut av den oslagbara doften av nybakat!
Tänk på vid frysning
Efter att du fryst ner en deg innehållandes jäst håller den cirka 6 månader i frysen. För att ha koll på när du senast bör förvandla degen till ljuvliga bullar, använd vår Foodsaver-app. Den kommer ihåg när du glömmer!