startsida > Recept > Bakad cheesecake
print

Bakad cheesecake

Krämig och mäktig - med dulce de leche

Fryst cheescake är något de flesta provat - men har du testat en klassisk cheesecake bakad i ugn? En lite mer avancerad variant som får smak av karamellig dulce de leche - eller karamelliserad mjölk på svenska - och vanilj. Den lyxiga efterrätten är perfekt balanserad: en mastig, gräddig mitt som bryts av med en smulig kexbotten och en fräsch, syrlig dekoration av färskost på toppen!

Ett hett tips är att grädda kakan i vattenbad - så minskar du risken för att cheesecaken spricker!

Ingredienser

för 8 portioner
   Botten
100  g smör
250  g Digestivekex
½  dl farinsocker
1  msk kakao
1  Krm salt
   Fyllning
600  g färskost
  dl strösocker
400  gram dulce de leche (1 burk karamelliserad mjölk)
1  dl gräddfil
2  tsk vaniljsocker
1  krm salt
3   ägg
   Topping
75  g färskost
  dl florsocker
1  tsk vaniljsocker
Förberedelse
2 timmar + flera timmar i kyl
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Botten

Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 22-24 cm, och smörj kanterna med smör.

Steg 2:

Smält smöret och mixa kexen till ett fint smul. Blanda samman alla ingredienser till botten och tryck ner det jämnt i formen.

Steg 3:

Förbered en djup panna eller plåt till vattenbad. Pannan ska rymma springformen tillsammans med vatten upp till 2/3 av formen.

Steg 4:

Fyllning

Vispa snabbt samman mjuk färskost med socker. Tillsätt dulce de leche, gräddfil, vaniljsocker och salt och vispa snabbt samman.

Steg 5:

Tillsätt ett ägg i taget och vispa samman på låg hastighet tills smeten är jämn. Häll sedan smeten i formen.

Bakform med aluminium i vattenbad för cheesecake

Steg 6:

Klä in formen i minst två lager aluminiumfolie så att inget vatten kommer in i formen under gräddningen. Sätt formen i pannan och ställ i ugnen. Häll kokande vatten i pannan upp till 2/3 av formen.

Steg 7:

Grädda i 1½ timme. Stäng av ugnen, öppna och släpp ut ångan. Stäng ugnsluckan igen och låt cheesecaken stå kvar i en timme. Låt kakan svalna helt i rumstemperatur och sedan i kylen, gärna över natten. Hemligheten bakom att lyckas med en bakad cheesecake är just att ge den tillräckligt med tid att svalna och "sätta" sig - det är så krämigheten utvecklas :)

Bakad cheesecake med karamelliserad mjölk av Toppits

Steg 8:

När kakan svalnat ordentligt och den är klar att serveras, vispa snabbt samman färskost, florsocker och vaniljsocker. Spritsa toppingen på kakan och servera direkt - himmelsk gott!

Bästa till rester!

Din cheesecake håller sig fräsch två-tre dagar i kylen - se till att täcka den med plastfolie så att inga ovälkomna dofter från andra livsmedel sätter sig i kakan. I frysen klarar den sig i tre månader, förustatt att du packat in den väl i plastfolie. Glöm inte att ladda ner vår Foodsaver App som ger dig full koll på din frys - så går inget till spillo!

liknande recept

Söt och knaprig - med choklad och mandel!

Lika svinnsmart som sött: gör din egen veganska chokladmousse av kikärtsspad (aquafaba)

Hur gott är inte en skiva färskt bröd som fortfarande är ljummen och som du dessutom har bakat själv? Och det bästa av allt är att gårdagens potatisrester används till något gott. Hur du gör brödet, berättar vi i detta recept.