startsida > Recept > En supergod vegansk dessert: gör chokladmousse av kikärtsspad
print

En supergod vegansk dessert: gör chokladmousse av kikärtsspad

Lika svinnsmart som sött: gör din egen veganska chokladmousse av kikärtsspad (aquafaba)

Smaken är alltid viktigast, men visst är det i plus i kanten om efterrätten du slänger ihop där hemma baseras på ingredienser du aldrig trodde du kunde använda i en dessert? Denna chokladmousse är dessutom även vegansk, laktos- och glutenfri, vilket gör att i stort sett alla kan njuta av den. Kikärtor är en baljväxt som börjat få den uppskattning den förtjänar, och det finns en hel del goda och veganska rätter utöver hummus och falafel som du kan göra av dessa ärtor - som till exempel denna otroligt goda chokladmousse.

Ingredienser

för 4 portioner
400  g förkokta kikärtor
120  g vegansk choklad
2  msk agavesirap
Förberedelse
30 min + tid i kyl
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Hemgjord chokladmousse på kikärter/auafaba från hummus

Tips för att minska matsvinn

Tyvärr hamnar alldeles för mycket mat och matrester i soporna. När vi kokar kikärtor, eller köper dem färdiga på burk eller i tetrapak, får vi ett spad över som kallas aquafaba. Det är inom det veganska köket en fantastisk ersättning för ägg, och något som absolut inte bör kastas. Vi visar dig hur du snabbt och enkelt slänger ihop en god chokladmousse av aquafaba. Kikärtorna kan du sedan använda när du lagar en fräsch och nyttig hummus.

Krämig vegansk chokladmousse på kikärter och aquafaba

Gör såhär:

  1. Separera kikärtorna från spadet (aquafaban) och häll detta i en skål.
  2. Vispa aquafaban med en stavmixer tills konsistensen efterliknar vispad äggvita.
  3. Nästa steg är att smälta chokladen över ett vattenbad och blanda i agavesirapen.
  4. Sist men inte minst häller du försiktigt i chokladen (i en långsam stråle) över den vispade aquafaban.
  5. Låt moussen stå kallt i kylen i några timmar.

Täck över din mousse (och din eventuella hummus) med Toppits® plastfolie, så håller de sig fräscha länge i kylen och kan tas fram nästa gång dina vänner kommer på besök och du vill bjuda dem på något salt eller sött. Nyfiken på fler tips för att minska matsvinnet? Kolla här.

liknande recept

Tycker du gula bananer smakar toppen, men att bruna ska kastas? Tänk om! Baka på övermogen frukt: svin(n)smart, svin(n)gott!

Frasigt goda, kalljästa vaniljfyllda bullar

Ett runt kex, en triangel och så lite glasyr - våra granar är redo!