Den rätta förberedelsen:
Förberedelse är allt! För att du enkelt, effektivt och med gott resultat ska kunna hålla dina örter fräscha finns det ett par saker du bör tänka på:
- Efter att ha köpt eller plockat örter bör du direkt ta bort vissna eller torra blad
- På en örtbunt kan du korta av stjälken lite
- Kom ihåg att skölja växten noggrant (helst med kallt till ljummet vatten)
- Torka bladen noggrant med hjälp av hushållspapper eller genom att använda en salladsslunga
I en återförslutningsbar plast- eller fryspåse från Toppits® håller sig örterna fräscha i upp till två veckor.
Vilka örter är lämpliga att frysa?
I princip kan du frysa alla örter. De flesta örter bevarar sina säregna smaker även efter att de har varit frysta och kan därför konserveras utan problem.
Hur länge örterna är hållbara i frysen, kan du lätt se i FoodSaver-appen
Vilka örter är lämpliga att torka?
I regel kan alla sorters örter med fasta blad torkas utan problem. Till dessa hör örter som rosmarin, salvia, timjan, mejram, oregano, pepparmynta, lagerblad med flera. Du kan antingen lufttorka eller ugnstorka örterna. Torkade örter passar bäst i ett gott örtsalt eller som dekoration vid duktningen på nästa middag.
Lufttorkas
För att lufttorka örterna, bör du binda samman dem till en kompakt liten bukett. Sedan kan du låta dem hänga upp och ner från taket, idealt i ett mörkt, torrt och svalt rum. Torkningen tar ca 8 dagar, beroende på rumstemperatur, luftfuktighet och ört.
Torka i ugnen
Den som varken har plats eller tid, kan välja det snabbare sättet att torka örter: med hjälp av en ugn. För att göra detta sprider du ut örterna över ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och låter dem torka i max 40 graders över- och undervärme i ca 5 timmar. Här är det viktigt att låta ugnsluckan stå på glänt, till exempel med hjälp av en träslev.
En örtträdgård i ditt kök?
Du behöver inte ha en egen trädgård för att kunna njuta av fräscha örter. Istället för att köpa köksörter kan du mycket enkelt skörda dem från krukor på din balkong eller fönsterbräda. Lägg frön i fuktig jord i en muffinsform, täck med plastfolie och gör små hål i plasten. Frön till dill eller basilika läggs ovanpå jorden och pressas lätt ner, medan mörkare örtfrön som persilja och gräslök läggs i botten för att sedan täckas med jord.