Frys pumpa: Så här gör du!
Pumpa går att frysa in och hålla färsk i olika former. Om den är praktiskt portionerad, kan du ta fram den ur frysen efter några veckor och göra något gott av den. Men det är några saker du bör tänka på. Här kommer två praktiska varianter om hur du preparerar och fryser in pumpa:
Frys in rå pumpa: Det är inte nödvändigt att skala alla pumpasorter innan du äter dem. Skalet på hokkaido-pumpan går t.ex. utmärkt att äta. Innan du fryser in pumpan behöver du alltså inte ta bort skalet. Börja med att tvätta av pumpan noga under varmt vatten. Dela den på mitten och skär bort ändarna. Ta bort fruktköttet och pumpakärnorna med en sked. Skär därefter pumpan i små tärningar eller smala skivor. Lägg dem i en Toppits® fryspåse och frys in. Pumpan håller sig färsk i frysen i upp till tio månader.
Frys in pumpamos: Om du har planer på att använda din frysta pumpa i en soppa eller i en smarrig sås, kan du i stället frysa in den som mos. Förbered pumpan genom att dela den på mitten, gröp ur innanmätet och skär den i små bitar. Fyll en kastrull med cirka 3 cm vatten och lägg i bitarna. Låt sjuda i cirka 20 minuter och rör om då och då tills pumpan är riktigt mjuk. Sedan mixar du bitarna med en stavmixer så att det blir ett fint mos av dem. Låt svalna en stund, lägg moset i en Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning, förslut påsen läcksäkert och lägg den i frysen.