startsida > Recept > Grönkålspaj
print

Grönkålspaj

Krämig paj med grönkål, grädde och ost - perfekt att laga på julens rester!

En fantatiskt fyllig paj som tar smak och färg av den omåttligt populära, vackra och nyttiga grönsaken grönkål. Tillsammans med krämig, smakrik blåmögelost och knapriga, smöriga valnötter passar den perfekt på julbordet, eller så lagar du den på just resterna efter julmiddagen - svin(n)smart! 

Ingredienser

för 8 portioner
   Pajdeg
125  g smör
  dl vetemjöl
1  msk vatten
   smör till formen
   Fyllning
200  g grönkål
1  st rödlök
10  g smör
100  g ädelost
50  g valnötter
3  st ägg
2  dl mjölk
1  dl grädde
1  tsk salt
1  krm svartpeppar
Förberedelse
1 h
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Sätt ugnen på 200 grader.
Klä botten av en springform, 22 cm, med Toppits® bakplåtspapper. Smörj kanterna med smör.

Dela smöret i mindre bitar och mixa med mjölet tills du har ett smul. Om du inte har en mixer kan du använda en gaffel för att nypa ihop degen.
Tillsätt vattnet och blanda till en fast deg.

Steg 2:

Tryck ut degen i botten av formen och några cm upp längs kanterna. Nagga med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.

Steg 3:

Skölj, ansa och grovhacka grönkålen.
Finhacka löken.
Smält smöret i en stekpanna, fräs lök och kål glansigt i några minuter.
Lägg grönsakerna i pajskalet, smula och strö över ost och valnötter.

Grönkålspaj med nyttig grönkål, nötiga valnötter och krämig ädelost på bakplåtspapper från Toppits

Steg 4:

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll i pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter eller tills fyllningen stannat.
Låt svalna något i formen och lossa sen formens kanter försiktigt. Servera!

liknande recept

Äppelknyten 06.10.2020

Fruktiga äppelknyten formade som små äpplen - ljuvliga, eller hur?

Somriga smaker i härlig form

I det här receptet visar vi dig hur du med hjälp av en fryspåse förbereder din tortellinifyllning som du senare lätt fyller pastaknytena med.