startsida > Recept > Grönsaksbowl
print

Grönsaksbowl

Vegetarisk, färgglad och fräsch bowl med ugnsrostade grönsaker

Grönsaker är allt annat än tråkigt: borta är dagarna när de användes i sidorätter och primärt bestod av rårivna morötter, burkmajs och isbergssallad. I detta enkla recept sätter vi de vitamin- och smakrika godsakerna i fokus, och låter marinader och kryddor boosta aromerna. Resultatet? En hälsosam smakexplosion med långsam energi och långvarig mättnad.

Och vad är egentligen en "bowl"? Ja, att beställa en "bowl" är endast ett trendigare sätt att be om en skål fylld med en massa godsaker.

Ingredienser

för 4 portioner
1   blomkålshuvud
1   fänkålshuvud
3   morötter
1  röd paprika
1   zucchini
1   aubergine
1   vitlöksklyfta
15  g ingefära
1   citron
7  tsk olivolja
2  msk olivolja
   salt, peppar
1  tsk honung
1  tsk torkad timjan
1  tsk torkad oregano
1  msk tahini
1  bunte persilja (liten)
Förberedelse
35 min + 25 min tillagning
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Dela blomkålen i tredjedelar. Dela sedan en av tredjedelarna till små buketter, och riv resten på ett rivjärn till bitar lika stora som riskorn. Sätt åt sidan.  

Steg 2:

Skala fänkålen och skär till 1 cm breda bitar. Rengör och skala morötterna, och skär sedan dessa i 2 cm tjocka kuber. Skölj och rensa paprikan och skär i skivor på 2 cm. Tvätta zucchinin, torka av och halvera på längden. Kärna ur med en sked och skär till kuber på 4 cm. Tvätta auberginen, halvera på längden och skär även denna i bitar på 2 cm. Skala ingefäran och riv fint. Tvätta citronen i varmt vatten, torka av, finriv skalet och pressa ut juicen.

Steg 3:

Förvärm ugnen till 220 grader (200 grader i varmluftsugn). Lägg ut ett ark av Toppits® bakplåtspapper på plåten - innan grönsakerna åker in i ugnen är det dags att marinera.

Lägg de färdigskurna grönsakerna i en Toppits® enliters Zipper®-påse. Du börjar med fänkålen, masserar den ordentligt i påsen och lägger sedan ut grönsakerna på pappret. Rengör inte påsen mellan de olika grönsakerna - aromerna som utvecklas av de många kryddkombinationerna är fantastisk!

Så, marinera grönsakerna i nedan ordning: 

- Fänkål + 2 tsk olivolja + 1 nypa salt

- Blomkålsbuketter + 1 tsk olivolja + 1 msk citronskal + en nypa salt

- Morötter + 1 tsk olivolja + riven ingefära + 1 tsk honung + 1 nypa salt

- Paprika + 1 tsk olivolja + 1 tsk timjan + 1 nypa salt

- Zucchini + 1 tsk olivolja + 1 tsk oregano + 1 nypa salt

- Aubergine + 1 tsk olivolja + 1 tsk Ras El Hanout

Steg 4:

Baka grönsakerna i den förvärmda ugnen (på andra nivån från toppen) i cirka 25 minuter.  

Steg 5:

Under tiden som grönsakerna rostas förbereder du tahinidressingen. Skala vitlöken och hacka fint. Mixa vitlök, 2 msk tahini, 1 msk varmt vatten och 2 msk citronsaft i en skål och rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar.

Steg 6:

Skölj persiljan, skaka torr och hacka fint. Värm två msk olivolja i en stekpanna. Addera den rivna blomkålen och sautéera (rör om frekvent!) över medelvärme i fem minuter. Vänd i persilja.

Steg 7:

Ta ut grönsakerna från ugnen. Lägg en bas av blomkålsris i vardera skål och lägg sedan den väldoftande zucchinin, den mjuka auberginen och alla de andra godsakerna över. Toppa med tahinidressing och sprinkla eventuellt cashews över - det ger ett väldigt gott krisp. Smaklig måltid.  

Bowl med grönsaker, blomkålsris och dressing

Toppitstips:

Täck de ugnsbakade grönsaker som blir över med Toppits® plastfolie eller överdragshättor. Sätt in i kylen och ät som antipasti - försvinnande gott!

liknande recept

Pumpasoppan är en av våra absoluta favoriträtter i höst - gott, blligt och svinnsmart. Med små medel och våra knep piffar du enkelt upp den med toppings av överblivna rester och lagar en jättegod soppa att njuta av under kalla dagar. 

Läskande, fräsch och med en krispig topping - passar heta som kalla dagar

Äppelknyten 06.10.2020

Fruktiga äppelknyten formade som små äpplen - ljuvliga, eller hur?