Tips!
Rundlarna som blir över, lägg dem på en plåt och grädda. Perfekt till snittar!
Knaprigt knäcke kryddat med kummin!
Knaprigt knäckebröd: den svenska klassikern som finns i de flesta hem passar lika bra till frukost som mellanmål, och är ett absolut måste till potatis- och purjolökssoppan! Butikshyllorna svämmar över av olika varianter - dinkel, råg, surdeg, frön, sesam - och bagerier har oftast sina egna till försäljning. Men, har du provat att baka ditt eget knäckebröd? Med vårt recept på det tunna, torra - och fantastiskt goda - brödet lovar vi att det är lekande lätt. En bit knäckebröd med lite avocado och krasse eller kanske keso och paprika? Att toppa med en lyxigare röra på räkor eller lax tar bröden från vardag till fest - en perfekt förrätt!
Rekommenderade produkter
Steg 1:
Lös upp jästen i ljummen mjölk. Mortla kummin grovt. Tillsätt mjukt smör, salt, kummin och det mesta av mjölet. Arbeta degen rejält i några minuter.
Sätt på plastfolie och låt jäsa i en halvtimme.
Steg 2:
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 delar. Forma till bullar, lägg plastfolie ovanpå.
Steg 3:
Kavla ut två bullar till runda kakor, använd en kruskavel (om du inte har en kruskavel, nagga bröden med en gaffel eller liknande) sista vändan och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt.
Använd ett kakmått och ta ut en rundel i mitten.
Steg 4:
Grädda bröden i mitten av ugnen i 6-8 minuter eller tills de fått färg. Kavla under tiden ut två nya brödkakor och grädda dem efterhand.
Låt bröden svalna på galler.
Rundlarna som blir över, lägg dem på en plåt och grädda. Perfekt till snittar!
För att knäckebrödet ska behålla sin smak och krispighet ska det förvaras torrt och mörkt - gärna i ett skafferi i en plåtburk. Knäckebröd har egentligen inte några ingredienser som gör det "gammalt och oätligt", men eftersom att denna variant smaksätts med kummin gör förvaringen att kumminsmaken efter en tid börjar försvinna.
Om knäckebrödet tappat sin crunch, värm det igen i ugnen på cirka 100 grader.
liknande recept