Ringstr. 99, D-32427 Minden
Gör egen surdeg med vårt enkla recept för nybörjare!
Baka ditt eget saftiga surdegsbröd till frukosten - med vårt recept jäses degen över natten, och du har brödet klart inom en dag. Ett nyttigt och väldigt gott bröd, som innehåller mindre gluten än "vanligt" vitt bröd och håller sig fräscht länge.
Rekommenderade produkter
Säkert och enkelt att undvika frysbränna - nu från 70% återvunna resurser!
Steg 1:
Dag 1, fördeg:
Rör samman surdegsgrund, vatten och vetemjöl i en bunke. Täck med Toppits plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.
Steg 2:
Dag 2:
Tillsätt vatten, vetemjöl och salt till fördegen. Arbeta samman till en fast deg, gärna med maskin. Plasta in degen igen och låt jäsa i 3 timmar eller till dubbel storlek.
Steg 3:
Klä en plåt med Toppits bakplåtspapper. Ta upp degen på mjölat bakbord och dra och vik in mot mitten några gånger. Knåda inte utan vik bara, tillsätt mer mjöl om det blir kladdigt. Forma till ett runt bröd, lägg på plåten och strö över lite mjöl. Plasta in degen med Toppits plastfolie - nu från 35% återvunna resurser! - ytterligare en gång och låt jäsa i 2 timmar.
Steg 4:
Sätt ugnen på 250 grader. När degen har rest sig och börjar spricka eller få små hål på ytan så är brödet redo att gräddas.
Skär ett eller flera snitt i brödet med en vass kniv. Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader, flytta ner brödet till nedre delen av ugnen och grädda i ytterligare ca 30-40 minuter. Om du har en termometer så ska innertemperaturen på brödet vara 98 grader.
Steg 4:
Låt brödet svalna en stund på plåten sedan helt på galler. Låt gärna brödet vila i några timmar, eller över natten, innan du skär upp det.
liknande recept