startsida > Recept > Kalljästa bullar
print

Kalljästa bullar

Nybakta frallor till frukosten

Väldigt lättbakade bullar där degen jäser över natten i kylen - så doftar hela köket ljuvligt lagom till frukosten. För en mjukare skorpa (dessa bullar är ju så populära bland barn!) kan du pensla ytan med vatten när du tar ut dem ur ugnen. En kalljäst deg ger smakrikare och rustikare bullar som passar perfekt med marmelad, smör, ost, skivad kalkon eller färskost - ja, med alla pålägg du kan tänka dig!

Ingredienser

för 16 portioner
25  g jäst
5  dl vatten
2  msk rapsolja
2  tsk socker
2  tsk salt
10  dl dinkelmjöl, siktat
Förberedelse
30 min förberedelse + jäsning
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Dag 1 & Steg 1:

Lös upp jästen i kallt vatten. Tillsätt sedan olja, socker och salt. Rör samman snabbt och tillsätt sedan mjöl, och arbeta samman massan tills du har en relativt fast deg. 

Plastbunke med jäst bulldeg och plastfolie

Dag 1 & Steg 2:

Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen över natten. 

Dag 2 & Steg 1:

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram brödet och dela i 16 delar. Rulla till runda bröd/frallor och lägg glest på bakplåtspapperklädda plåtar. 

Dag 2 & Steg 2:

Grädde i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills brödet fått färg. 

Nybakade frukostbullar på bakplåtspapper från Toppits

Dag 2 & Steg 3:

Ta ut bullarna ur ugnen och låt svalna på galler under bakduk. Dela på bullen, bre på smör och lägg på en skiva hyvlad ost - njut! 

Bästa till rester!

Nybakta frallor som fått svalna klarar infrysning allra bäst. Förvara dem i fryspåsar, och se till att trycka ut luften ordentligt. Med rätt förvaring håller sig brödet i upp till 12 månader!

Ett tips är att göra dubbel sats och frysa ner hälften av bullarna efter du bakat dem. Så har du (nästan..) nybakade frallor till de morgnar du glömt sätta en deg kvällen innan. Ta ut de frysta bullarna cirka 40 min innan du ska värma dem i ugn. Sätt ugnen på 180°C och värm i cirka 5–10 minuter. Se till så att du inte har dem för länge i ugnen: de ska endast värmas, inta bakas ytterligare en gång. Efter att du tagit ut dem ur ugnen, låt dem svalna ett tag innan du delar dem och brer på smör, ost eller marmelad. Bullens mitt värms nämligen även efter det att du tagit ut dem ur ugnen. 

liknande recept

Söt och knaprig - med choklad och mandel!

Det knapriga fröknäcket som med röror blir en delikatess

Spritsade julgranar av choklad på pinne