startsida > Recept > Pepparkakor och pepparkaksdeg
print

Pepparkakor och pepparkaksdeg

Godaste tunna pepparkakorna som du kavlar ut direkt på det glidfria bakplåtspappret!

Hjärtan, stjärnor, grisar, gummor eller gubbar - vilken pepparkaksfigur är din favorit? Kanske någon helt egen fantasifigur? Här ger vi dig receptet på en smidig, god pepparkaksdeg som du gör själv och fixar på nolltid. Efter en tid i kylen kavlar du ut degen direkt på det glidfria bakplåtspappret - smidigare blir det inte! Stansa eller skär ut degen och baka sedan till perfektion i ugn. Tack vare det silikonbeklädda pappret kan du vara säker på att ingenting fastnar. 

Ingredienser

för 50 portioner
100  g smör
¾  dl mörk sirap
  dl socker
¾  dl grädde
5  dl vetemjöl
  tsk ingefära, malen
  tsk kanel, malen
  tsk kakao
  tsk bikarbonat
1  tsk kryddnejlika, malen
1  tsk kardemumma, malen
   Mjöl till utbakning
Förberedelse
30 min förberedelse + kylning + 5 min i ugn
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Dag 1:

1. Blanda smör, sirap, grädde och socker i en kastrull, värm och rör om tills allt smält samman.
2. Blanda mjöl, kryddor, kakao och bikarbonat.
3. Arbeta samman alla ingredienser ordentligt, gärna i en assistent.
4. Forma till en deg, plasta in med Toppits® plastfolie och lägg i kylen minst en halvtimme men gärna över natten.

Barn som kavlar deg för pepparkakor på bakplåtspapper från Toppits

Steg 2:

Dag 2 eller senare:
5. Ta degen ur kylen och låt ligga framme i en timme.
6. Sätt ugnen på 175 grader, och lägg sedan ut det glidfria bakplåtspappret från Toppits® på en jämn bakyta. 
7. Kavla ut degen tunt direkt på bakplåtspappret och stansa ut önskade former. Lägg sedan över bakplåtspappret på ugnsplåtar. 

Steg 3:

Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna på plåten. Dekorera sedan med kristyr i valfritt mönster. Vårt tips är att fylla din kristyr i en Toppits® spritspåse.Istället för att använda de medföljande tyllarna, klipp istället av ett litet hörn i botten av påsen. 

Bästa till rester!

Bakade pepparkakor gör sig bäst förvarade i rumstemperatur, helst i en lufttät burk. Men, det fungerar även att frysa in dem. Se till att du förvarar dem i en lufttät burk även i denna miljö, och när det är dags att servera är det bara att ta fram burken. De tinar på nolltid, så om sötsuget faller på är det bara att ta upp direkt från frysen.

liknande recept

En klassisk och himmelskt god sommartårta perfekt till midsommar

Salt, sött och syrligt

Naturligt sötade, saftiga och svinnsmarta grötmuffins med äpple och banan