startsida > Recept > Pepparkaksmuffins
print

Pepparkaksmuffins

Krämiga, mjuka muffins med kanel, ingefära och nejlika med smak av pepparkaka - perfekta till jul!

En klassisk mjuk pepparkaka storlek mindre: här får du ett enkelt recept på saftiga, söta muffins med smak av julig pepparkaka bakade i små, färgglada muffinsformar. 

Att baka muffins passar perfekt i stressiga jultider, och denna cupcake - med smak av ingefära, kanel, kakao och nejlika - har stor potential att bli ett permanent inslag på julbaket. För extra lyxiga muffins kan du toppa dem med en frosting på brynt smör som smakar lite som knäck.

Ingredienser

för 15 portioner
2  st ägg
2  dl socker
200  gram smör
½  dl mjölk
  dl mjöl
2  tsk bakpulver
2  tsk kanel, malen
2  tsk kakao
  tsk ingefära, malen
1  tsk nejlika, malen
1  tsk kardemumma, malen
   Brynt smörfrosting
150  g smör
  dl florsocker
200  g färskost
Förberedelse
45 min + 10 min bakning
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Frosting: Bryn smöret, låt svalna och sedan stelna i kylen.

Steg 2:

Muffins:

Sätt ugnen på 200 grader. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt eller direkt på en bakplåt.
Vispa ägg och socker fluffigt. Smält smöret och tillsätt tillsammans med mjölken.

Sikta ner mjöl, kryddor och bakpulver, rör samman till en slät smet. Fördela smeten i formarna, fyll ca 3/4 av formarna.

Steg 3:

Grädda i mitten av ugnen, 8-10 minuter eller tills de fått färg och stannat. Låt svalna under bakduk på galler.

Pepparkaksmuffins med frosting på brynt smör

Steg 4:

Frosting:

Ta fram smöret och låt det bli rumstempererat. Vispa ihop smör och florsocker.

Tillsätt färskost och vispa så lite som möjligt för att få en slät frosting. Skeda frostingen i en Toppits® spritspåse och toppa muffinsen, strö eventuellt över pepparkakssmulor.

Bästa till rester!

För att alltid vara redo att möta ditt sötsug, baka gärna en dubbel sats när du ändå är igång. De färdiga muffinsen håller sig ett par dagar i kylen, och några månader i frysen. Oavsett förvaringsmetod, se till att du förpackar dem i fryspåsar så att håller sig fräscha och inte tar åt sig av andra dofter. 

Om du vet att du inte ska äta muffinsen direkt, vänta då med att dekorera dem eftersom att frostingens textur snabbt försämras.

liknande recept

Baguetter 18.06.2020

Frasig, fluffig och fantastiskt god - det perfekta tillbehöret vid grillning, utflykter och middagar

Bakad cheesecake 20.03.2020

Krämig och mäktig - med dulce de leche

Läcker minitårta i muffinsform