Bästa till rester!
Det fluffiga, mjuka potatisbrödet smakar som allra bäst nybakat men det går givetvis även bra att frysa ner i fryspåsar och senare tina i rumstemperatur. Läs mer här!
Saftigt, mjukt och fluffigt potatisbröd bakat i långpanna
Potatisen: en mångsidig, populär knöl i många svenska hem som passar lika bra till för- och huvudrätt, som förädlad till snacks i form av chips, eller varför inte som tillbehör? Hörde vi pommes och potatisgratäng?
Med vårt recept får du dock något mycket fluffigare och saftigare: hembakat potatisbröd! Istället för att koka, fritera eller steka potatisen river du den grovt och blandar tillsammans med mjöl, vatten, sirap och olja och bakar sedan i långpanna. Brödet blir mjukt utan hårda kanter, och passar därför utmärkt till de allra minsta. Servera gärna tillsammans med en god gryta eller soppa, till exempel gulasch eller fisksoppa. Då kan du använda brödet till att fånga upp den sista goda såsen på tallriken..
Rekommenderade produkter
Säkert och enkelt att undvika frysbränna - nu från 70% återvunna resurser!
Steg 1:
Riv potatisen grovt, du behöver inte skala den.
Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt sirap, olja, salt och potatis - rör samman.Tillsätt mjölet och arbeta samman till en relativt kladdig deg.
Sätt Toppits plastfolie ovanpå bunken och låt jäsa i 30 minuter.
Steg 2:
Klä en långpanna med Toppits bakplåtspapper. Häll ner degen i formen och tryck ut den så att den täcker plåten, och strö sedan över mjöl.
Plasta in och låt jäsa i en halvtimme till.
Steg 3:
Sätt ugnen på 200 grader. Använd en degskrapa eller liknande och skär degen i rutor.
Grädda brödet i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills brödet fått färg. För över brödet tillsammans med bakplåtspappret till ett galler och låt svalna helt.
Tips! Toppa brödet med frön eller grovhackade nötter istället för mjöl för crunch och mer smak.
liknande recept