Tips: Rabarberpajen kan också bakas med frusen rabarber (se till att den tinas och rinner av ordentligt) - det enda du behöver göra är att förlänga tillagningstiden med fem minuter. Se hur du fryser in rabarber här!
Syrlig, krämig smulpaj
Rabarberpajen - en dessert vi gärna lägger vår rabarber på! En absolut favorit under sen vår och sommar då plantan frodas rikligt i våra rabatter och grönsaksland. Pajen med den lättodlade grönsaken går snabbt att göra och med sina söta och syrliga smaker passar den de flesta på fikan eller efter grillningen. Som smulpaj gör sig pajen allra bäst, och tillsammans med en krämig vaniljsås eller fräsch vaniljglass har du en komplett efterrätt.
Rekommenderade produkter
Steg 1:
Skala av bladen och skär av hårda ändar och torra fläckar på 500 gram rabarber. Skölj rabarbern, torka den och skär i bitar. Om det uppkommer trådar, skär bort dessa.
Steg 2:
Förvärm ugnen till 200°C (varmluft 180°C). Ta fram en springform och täck denna med bakplåtspapper från Toppits®, så kan du vara säker på att inget av den goda pajen fastnar.
Steg 3:
Mixa 250 g socker, 350 g mjöl och 2 tsk bakpulver.
Steg 4:
Smält 200 g smör över låg värme i en kastrull. Ta bort från värmen och tillsätt sockermjölsblandningen - rör om med en gaffel så att du får en smulig smet. Ta bort ungefär en tredjedel av smuledegen och lägg åt sidan.
Steg 5:
Använd en handmixer och rör ner 2 ägg i den återstående smulmixen. Lägg ner smuldegen i formen och fördela jämnt.
Steg 6:
Lägg 30 g havregryn över smuldegsbotten. Sprid rabarberbitarna över degen och strö över vaniljsockret. Baka pajen i den förvärmda ugnen i cirka 40 minuter tills att den är gyllenbrun. Klart!
Tips: Rabarberpajen kan också bakas med frusen rabarber (se till att den tinas och rinner av ordentligt) - det enda du behöver göra är att förlänga tillagningstiden med fem minuter. Se hur du fryser in rabarber här!
liknande recept