startsida > Recept > Rimbobullar med rabarber
print

Rimbobullar med rabarber

Frasigt goda, kalljästa vaniljfyllda bullar

Kalljästa bullar med mycket smör som gör att degen påminner om smördeg - mums! Len och krämig vanilj blandas med syrlig, fräsch rabarber. En klassiker på fika och kalas, eller på en härlig utflykt i sommarsolen. 

Ingredienser

för 30 portioner
25  g jäst
2  dl mjölk
200  g smör
2  msk socker
¼  tsk vaniljpulver
6  dl vetemjöl
   Fyllning
75  g smör
150  g rabarber
½  dl socker
1  krm vaniljpulver
1  st ägg
1  msk florsocker
Förberedelse
30 min förberedelse, 2 h jäsning, 10 min i ugn
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Ställ ca 40 av Toppits® bullformar eller bakformar på plåtar.

Gör fyllningen först så att du har denna förberedd: ansa och hacka rabarbern i små bitar.

Steg 2:

Vispa samman mjukt smör med socker och vänd ner rabarbern.

Rör ut jästen i kall mjölk. Dela rumstempererat smör i mindre bitar och tillsätt tillsammans med lite mjöl i taget. Arbeta samman ordentligt - det ska bli en smidig deg som kan kavlas. 

Steg 3:

Ta upp degen på mjölat bakbord, kavla ut tunt och skär sedan ut kvadrater, ca 9x9cm. Lägg en matsked fyllning i mitten av kvadraten och vik sedan in hörnen i mitten, tryck till något och lägg knytena i bull- eller bakformar.

 Sätt på Toppits® plastfolie och låt jäsa i 2 timmar.

Rimbobullar med vanilj och rabarber i bakformar från Toppits

Steg 4:

Sätt ugnen på 250 grader.

Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 5-8 minuter eller tills de fått färg. 

Låt svalna helt på galler, och pudra sedan med florsocker. Klart!

Bästa till rester!

Innan du fryser in de bullar du vill spara till härliga fikor vid ett senare tillfälle, se till att de svalnat ordentligt under bakduk. Frys ner dem i fryspåsar och se till att du försluter påsarna ordentligt för att undvika frysskador. När det sedan är dags att tina bullarna igen, ta fram dem i god tid, låt tina i tumstemperatur och värm sedan i ugn en kortare stund. Sätt ugnen på runt 150 grader och håll koll på bullarna så att de inte bränns. Hållbarhet i frys för dina rimbobullar är cirka 3 månader, och du håller bäst koll på dem med hjälp av vår Foodsaver App!

liknande recept

För en portion eller flera: 10 minuters förberedelse - resten sköter ugnen

Godaste tunna pepparkakorna som du kavlar ut direkt på det glidfria bakplåtspappret!

Ett snabbt och enkelt recept på supergoda, klassiska amerikanska kakor med tre sorters choklad