startsida > Recept > Rödbetsbröd
print

Rödbetsbröd

Så färgglatt, fylligt och smakrikt - perfekt med ost och honung

Ute efter en matig lunchsmörgås eller en saftig macka till en mustig gryta? Boosta ditt hembakade bröd med näring och färg från härligt gälla och färgstarka rödbetor: större andel primör, mindre andel mjöl. Lika vackert på tallriken som gott för smaklökarna.

Rödbetor innehåller folsyran betain, ett ämne som skyddar kroppen och stärker immunförsvaret. Primören minskar dessutom sötsuget och sänker blodtrycket! 

En skiva rödbetsbröd passar perfekt tillsammans med krämig chèvre och honung, en fräsch färskost med örter eller en klick smör. Fantastiskt gott, härligt mättande. 

Ingredienser

för 4 portioner
500  gram rödbetor (färska eller förkokta)
2  dl rödbetsjuice
1  msk senap
1  msk olivolja
50  g valnötskärnor
1  bunte färsk timjan
8.3  dl mjöl
1  msk socker
1  tsk salt
1  paket torrjäst (ca 10 g)
Förberedelse
Cirka 60 minuter
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Skala dina 500 gram färska rödbetor och skär i små kuber. Ett varmt tips är att använda gummihandskar då rödbetor färgar av sig en hel del. Häll 2 dl rödbetsjuice i en kastrull, addera de skurna rödbetskuberna och låt koka upp. Låt sjuda i cirka 15 minuter. Häll i 1 rågad sked senap samt 1 matsked olja och blanda samman. 

Förkokta (de i vakuumförpackning) rödbetor behöver inte sjudas i 15 minuter, utan ska endast kokas kort tillsammans med rödbetsjuicen. Sedan kan de mosas tillsammans med olja och senap. 

Steg 2:

Grovhacka 50 gram valnötskärnor. Tvätta timjan, skaka torrt och plocka bladen från stjälkarna. 

Steg 3:

Blanda 500 mjöl, 1 tesked socker, 1 tesked salt och ett paket (cirka 10 g) torrjäst. Häll i den varma rödbetspuréen till mjölmixen och låt matberedaren knåda degen i cirka 2-3 minuter tills degen är mjuk och lättarbetad. 

Steg 4:

Häll i valnötter och timjan, knåda degen igen och forma den till en boll. Täck degskålen med en fuktig, varm handduk och låt stå på en varm plats i cirka en timme. 

Steg 5:

Lägg ut ett bakplåtspapper från Toppits® på en plan yta. Knåda degen snabbt igen, forma den till en boll och placera på bakplåtspappret. Täck återigen med en varm och fuktig handduk och låt vila i 15 minuter. Förvärm ugnen till 180°C (160°C i varmluft). 

Steg 6:

Skär ett cirka 2 centimeter djupt kryss i toppen av rödbetsbrödet. Strö över havssalt och pudra med lite mjöl så får du ett ännu finare bröd. Baka i cirka 30-35 minuter i ugnen. Se till att använda en trästicka för att testa om brödet är färdigbakat - om deg fastnar på stickan behöver brödet bakas längre. 

Tips!

Bästa kombinationen? Getost! Lägg en liten (eller stor..) bit chèvre på en brödskiva, ringla över honung och toppa med timjan. Mums! 

Bästa till rester:

Rödbetsbrödet håller sig fräscht i flera dagar om du stoppar det i en brödbox, eller i en Toppits® Zipperpåse. Att rosta en skiva rödbetsbröd efter att du förvarat det i frysen (använd våra treskiktsfryspåsar) är hur gott som helst. Den smälta osten både doftar och smakar himmelskt tillsammans med det frasiga brödet - mums!

liknande recept

En hemgjord, seg julfavorit

Äppelpaj 09.09.2020

Fräsch äppelpaj med färskost och lime

Ett snabbt och enkelt recept på supergoda, klassiska amerikanska kakor med tre sorters choklad