startsida > Recept > Veganska maränger
print

Veganska maränger

Söta, fluffiga och gjorda på kikärter!

Ärterna till falafel, spadet till maränger - svin(n)smart! Baka små, sega maränger gjorda på aquafaba (ett annat namn för kikärtsspad) och ha till en härlig fruktsallad - eller kanske ovanpå en Gino? Oavsett om du är äggallergiker eller bara försöker minska på animaliska protein i matlagning och bakning, så lovar vi att dessa maränger kommer bli en succé. Om du vill bjuda på en helt vegansk efterrätt är marängssviss ett hett tips: havrebaserad glass, banan och en mjölkfri chokladsås - så gott!

Ingredienser

för 30 portioner
  dl kikärtsspad (aquafaba)
1  tsk äppelcidervinäger
2  dl socker
  krm vaniljpulver
Förberedelse
30 min förberedelse, 2 min ugnstid
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Sila kikärterna och häll spadet i en bunke. Vispa spadet och vinägern till ett fast skum - det tar några minuter. Fortsätt vispa och tillsätt vaniljpulver och socker, en matsked i taget, under ungefär 10 minuters tid. 

Steg 2:

Sätt ugnen på 95 grader vamluft och klä två eller tre plåtar med bakplåtspapper. När marängen är vit och glansig är den redo att spritsas, eller skedas, upp på pappret. Du väljer själv storlek på marängerna. Vi gjorde 30 stycken (vilket gräddningstiden är baserad på).

Steg 3:

Grädda i cirka två timmar utan att öppna ugnen under tiden. Stäng sedan av värmen och låt marängen vila i ugnen medan den svalnar (här går det bra att öppna ugnsluckan).

Veganska_maränger_spritsade_på_bakplåtspaper_Toppits

Steg 4:

Marängen är klar när den är lätt att lossa från bakplåtspappret. Perfekta till bakverk och efterrätter! Kanske till en nicecream (bananglass) med kokos och ananas?

Bästa till rester?

Kikärtsspad (eller aquafaba som det heter med ett finare namn) kan användas för att ersätta ägg i det mesta. Pannkakor, chokladpudding.. För att motsvara 1 ägg behöver du cirka 3 msk spad, vilket går perfekt att frysa ned - vi föreslår i istärningspåsar för att enkelt kunna använda dem när det är dags att baka.

Att frysa marängerna blir inte så lyckat eftersom de är fuktkänsliga. Förvara dem i en lufttät burk så håller de länge. 

För de kikärter som blir över efter att du använt spadet? Hummus, falafel, kikärtsbrownies - eller så rostar du dem härligt knapriga för crunch till sallad!

liknande recept

Kanelbullar 30.09.2020

Stora, goda och saftiga kanelbullar med mycket fyllning

Pizzabullar 17.09.2020

Saftiga pizzabullar i stora muffinsformar

Klassisk favoritkaka med vanilj, glasyr och knaprigt strössel