startsida > Tips & Tricks > Vitaminbomben kål: frys in den och bevara färskheten
print

Vitaminbomben kål: frys in den och bevara färskheten

I bara några få steg fryser du in den mångsidiga höstliga kålen för senare förtäring.

Kål finns i grönsaksdisken under så gott som hela året. De olika kålsorterna, som t.ex. grönkål, ger dig viktiga näringsämnen och är bra proteinkällor. Speciellt i goda grytor, visar sig grönsaken från sin bästa sida. Men ofta räcker det med ett halvt kålhuvud för en maträtt. Frys in det som blir över av kålen innan den blir dålig. Ja, det stämmer - det är enkelt att frysa in kål med bara några få förberedelser.

02. November 2022, 08:29

Frysa in kål - så här gör du


Skördad från den egna trädgården eller köpt hos bonden eller mataffären: Kål går utmärkt att frysa in. Med dessa enkla steg håller du den goda grönsaken färsk.

Steg 1

Skölj kålen noggrant för att ta bort eventuella rester av jord och sand.

Steg 2

Separera därefter bladen från stjälken.

Steg 3

I nästa steg blancherar du kålen. Koka upp vatten med salt, lägg i bladen och låt dem förvälla i 1-2
minuter.

Steg 4

Spola sedan bladen i kallt vatten och låt dem rinna av väl.

Steg 5

Innan de åker in i frysen kan du skära kålbladen i den storlek du vill ha.

Steg 6

Sist men inte minst lägger du in kålen i Toppits® fryspåsar. Nu åker de in i frysen!

Den frysta, blancherade kålen håller sig i ca 300 dagar i frysen. Ett litet tips från oss: Du kan såklart enkelt försluta fryspåsen med en knut, men vi har ett annat förslag.
För en mer lätthanterlig stängning kan du försluta fryspåsen med en Toppits® klämma.


För att inte matvarorna ska glömmas bort i frysen, laddar du enkelt ner vår Toppits® Foodsaver® App gratis.
Du får ett meddelande när det blir dags att tina upp t.ex. den frysta kålen och kan då planera och laga en god middag med denna grönsak som ingrediens.


På vår webbsida hittar du dessutom ytterligare användbara tips & tricks om hur du fryser in annan mat. Här finns t.ex. råd om hur du fryser in tofu eller vad du ska tänka på när du fryser in svamp.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Visste du, att det går utmärkt att frysa ris? Vi visar dig steg för steg hur du fryser det kokta riset på rätt sätt, så att du alltid snabbt kan ta fram det för dina risrätter.

Dyk in i det asiatiska kökets aromatiska värld! Denna jättegoda marinad imponerar med en autentisk kryddig smak och tack vare en hemlig ingrediens blir ditt kött extra mört.

När höstsäsongen återigen är här, står pumpa högt upp på inköpslistan. För att du ska kunna släppa loss din kreativitet i köket, visar vi dig olika sätt att frysa in höstgrönsaken, så att du alltid har den till hands för olika pumparecept.