Vad du behöver för att frysa in bröd:
- Toppits® dubbelförslutande SafeLoc®-fryspåsar, 3L
- Skärbräda
- Brödkniv
- Och bröd, såklart!
Infrysning av bröd - steg för steg:
1. Halvera brödet eller skär i skivor.
Dela brödet beroende på hur mycket du vill frysa in eller hur mycket bröd du behöver efter upptining. Placera sedan i en lämplig Toppits® fryspåse. Både hela och halva bröd kan frysas, och enskilda skivor går givetvis lika bra. Skär brödet på det sätt så att du får plats med det i frysfacket: med en liten frys kan det oftast vara smart att skära brödet i skivor.
2. Packa brödet lufttätt
Packa brödet och tryck ut överflödig luft ur påsen. Förslut påsen väl - brödet är nu klart för frysen!
3. Hållbarhet för bröd i frysen
Fryst bröd kan förvaras i upp till 6 månader. För att du inte ska glömma bort brödet, använd Toppits® Foodsaver-app, om du glömt bort brödet påminner appen dig när det är dags att äta brödet innan det är för sent.
4. Tina och dela brödet
Ta ut hälften eller allt det frysta brödet från fryspåsen och låt det tina i rumstemperatur. Hur lång tid det tar varierar beroende på storlek och rumstemperatur, men som vägledning tar ett halvt bröd cirka 5 timmar. Om du vill, släng in brödet snabbt i ugnen. Fukta brödets yta med lite vatten för att få en bättre skorpa, och baka sedan brödet i ugnen vid 200° C i cirka 3-5 minuter. Smakar som nybakat! Frysta brödskivor kan tinas och värmas direkt upp i brödrosten. Många brödrostar har en "snöflingeknapp" för detta. Men, även med "normalrostning" blir brödskivan frasig och god. Om det förresten har bildats vita fläckar på de frysta brödskivorna är detta inte mögel, utanfrysta kristaller som försvinner i brödrosten.