Vad du behöver för att frysa in bananer:
- Toppits® SafeLoc®-påse
- Skärbräda
- Kniv
- Tallrik/liten bricka
- Citronsaft
- Bananer såklart!
Infrysning av bananer - steg för steg:
1. Förbered bananer
Bananer bör inte frysas med skalet på, eftersom de förvaras bäst utan denna. Skär den skalade bananen i skivor och placera bitarna skiva för skiva på en tallrik eller en liten bricka. Pressa lite citronsaft över skivorna om du vill, annars kommer bananerna att ändra färg.
2. Frys in bananer
För att det ska vara lättare att ta bort bananskivorna från påsen efter de varit i frysen, bör du ha frusit dem kort innan den längre förvaringen i frysen. Lägg tallriken eller brickan med bananskivorna i frysen i cirka 1 timme, därefter kan du flytta över de "förfrysta" skivorna till lämplig fryspåse. Efter att du lagt i skivorna, ta bort luften från Toppits® SafeLoc®-påsen och försegla den lufttätt. Bananerna är nu redo för en längre vistelse i frysen.
Det går att hoppa över steget där du lägger skivorna på en tallrik och låter skivorna frysas innan du lägger dem i en fryspåse, men risken är då att skivorna fastnar i varandra.
3. Hållbarhet för bananer i frysen
Frysta bananer kan förvaras i frysen i upp till 2 månader. Så att bananerna i frysen inte glöms bort, påminner Toppits® Foodsaver-app dig om de livsmedel du stoppat i frysen. Så att du använder bananerna i god tid.
4. Använd frysta bananer
Frysta bananskivor kan användas för smoothies eller glass utan att de behöver tinas - fryst banan ger en härlig krämighet och kylighet. Mixa snabbt och enkelt bananskivorna med resterande ingredienser. För andra recept (som addering i muffins, topping på smoothiebowl etc.) bör bananerna tinas försiktigt i kylen eller vid rumstemperatur innan användning.