Frysa in jäst: Så funkar det
När vi fryser in jäst, är det viktigt att vi förpackar den rätt. Jästen måste förpackas riktigt lufttätt, för att den inte ska förlora sin jästkraft, dvs jäsningsförmåga. Därför är det bäst att förvara den i en SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning från Toppits®. Då blir det hur enkelt som helst att frysa in jästen. Så här gör du:
- För att det ska bli så praktiskt som möjligt att återanvända jästen är det bäst att dela upp den i små portionsbitar. Skär den i så stora bitar som du tror att du kommer att behöva för framtida bak.
- Lägg jästbitarna i din SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning. Se till att ha lite mellanrum mellan bitarna, så att de inte fryser fast i varandra. Vår SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning på 1 liter passar perfekt för detta – i den finns det tillräckligt med plats.
- Nu trycker du bara noggrant ut luften ur påsen, försluter den och lägger in den i frysen. Klart!
Tips: Använd vår Foodsaver® App för att ha koll på när du fryste in din jäst och när det är dags att tina upp och använda den igen. Tack vare de praktiska färskkoderna kan du med bara några klick undvika att maten går till spillo och appen påminner dig automatiskt när det är dags att använda de infrysta matvarorna.
Tina upp jäst: Det här ska du tänka på
Det är lätt att öppna och stänga SafeLoc®-fryspåsen tack vare de integrerade SafeLoc®-förslutningarna och den praktiska fliken vid öppningen. På så sätt kan du när som helst portionsvis ta ut vad du behöver av den frysta jästen.
Vid upptiningen kan jästens konsistens förändras och bli flytande. Var inte orolig för det. Det påverkar inte degens luftighet och inte heller hur den reser sig. Det bästa är om du vid upptiningen lägger jästbiten i en liten behållare som t.ex. en kopp eller en liten skål och låter den stå i kylen över natten.
Vill du helt spontant baka något gott? Det är inte heller några problem. Om det är bråttom, kan du ta jästen direkt från frysen, lägga den i den uppvärmda degvätskan och genast börja arbeta ihop degen.
Hur länge håller jäst i frysen?
Om den färska jästen har blivit lufttätt inpackad, är jästens hållbarhet upp till ett halvår utan att kvaliteten går förlorad. Om den förvaras i frysen ännu längre, finns det en risk att den förlorar sin jästkraft. Har din jäst legat i frysen i mer än sex månader eller vill du vara helt på den säkra sidan att du kan göra en perfekt jästdeg med den? Med ett enkelt test, kollar du om din jäst fortfarande är användbar. Fyll ett glas med ljummet vatten, lös upp en tesked socker i det och lägg i en liten bit av jästen. Om jästen inom cirka två till tre minuter flyter upp till ytan är den fortfarande färsk. Om den stannar kvar på botten av glaset är den inte längre användbar.
Fler smarta tips om hur du förvarar dina matvaror, läckra recept med rester och tips mot matsvinn hittar du här.