Frysa in svamp: Såhär gör du
Att frysa in svamp kräver ingen större förberedelse: den behöver bara blancheras eller stekas innan. Så här gör du:
- Rengör svamen med en borste eller med ett fuktat hushållspapper. Om de är mycket smutsiga kan du rengöra dem med lite vatten.
- Därefter skär du av ändarna på svampfötterna samt skär av skadade eller torkade partier. Mycket små svampar kan frysas in hela. För de större svamparna rekommenderar vi att du skär svampen i fjärdedelar eller i skivor.
- Låt den rengjorda svampen sjuda i några minuter i kokande saltat vatten, eller fräs den med olivolja i en varm stekpanna. Om du väljer att blanchera svampen, tillsätter du några skvättar citronjuice i det kokande vattnet och efter ett kort kok spolar du sedan av svampen under rinnande kallt vatten för att avstanna kokningen.
- Låt din blancherade eller stekta svamp svalna och torka av den lätt med hushållspapper. För att förhindra att svamparna klibbar ihop, placerar du den skurna svampen på en stor tallrik eller en ugnsplåt innan nästa steg i infrysningsprocessen tar vid.
- Nu lägger du svampen i en Toppits® fryspåse, trycker noggrant ut luften ur påsen, försluter den och lägger därefter den kompakta och platsbesparande påsen i frysen. Klart!