startsida > Tips & Tricks > Så här lyckas du med frysning av auberginer
print

Så här lyckas du med frysning av auberginer

Med sommarens slut följer även auberginesäsongens slut - men det är verkligen inte slutet för läckra recept som moussaka och liknande! Frys in grönsaken rätt, så kan du njuta av den flera månader senare.

Precis som zucchini och tomater växer auberginer som allra bäst under sommaren. Det passar bra, för de är jättegoda när de läggs på grillen och i sallader. När hösten sakta närmar sig, innebär det tyvärr slutet på auberginesäsongen. Du kan emellertid enkelt hålla grönsaken hållbar om du fryser in den. Det är jätteenkelt – och med dessa tips lyckas du garanterat.

04. Oktober 2022, 15:38

Så här fryser du in auberginer

Av princip ska du frysa in auberginerna portionsvis, så att du på ett smidigt sätt kan tina upp och återanvända dem.  För att frysa in på ett platsbesparande sätt, rekommenderar vi att du skär grönsaken i skivor och blancherar den. Det gör du snabbt och enkelt med dessa tips & tricks:

Steg 1.

Tvätta, skala och skär auberginerna i ca 8 mm tjocka skivor. Observera: Auberginerna mörknar snabbt, så här gäller det att kvicka på med förberedelserna inför nästa steg!

Steg 2.

I nästa steg kokar du upp 2 till 3 l vatten i en kastrull – anpassa vattenmängden efter hur många auberginer du har. Tillsätt 200 till 300 ml citronsaft. Den förhindrar att skivorna senare blir missfärgade. Till sist blancherar du auberginerna portionsvis i ca 2 minuter.

Steg 3.

Ta försiktigt upp skivorna ur kastrullen och kyl ner dem i 5 minuter i isvatten. När du har låtit dem rinna av kan du frysa in dem lukttätt och läcksäkert i Toppits® SafeLoc®-fryspåsar med dubbelförslutning. Då håller de sig i upp till 9 månader!

Du kan även frysa in redan förberedda och färdiglagade auberginer. Skär dem bara i små tärningar som du sedan lätt bräserar, småkokar eller steker och låt svalna innan du fryser in dem i Toppits® SafeLoc®-fryspåsar med dubbelförslutning.

Använd vår Toppits® Foodsaver App, så får du en påminnelse senast 9 månader efter infrysningen när det är dags att tina upp och äta de infrysta auberginerna.


Vill du ha fler tips & tricks om rätt infrysning? Kolla här: Vi har samlat ihop lite smått och gott åt dig.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Vi visar dig steg för steg hur du fryser in och tinar upp kantareller, champinjoner och andra goda svampar på rätt sätt.

Spaghetti, fusilli eller penne - det är lätt att frysa in och förlänga hållbarheten på kokta pastasorter.

Förläng rabarbersäsongen till kallare månader och frys in de krispiga, smakrika stjälkarna