startsida > Tips & Tricks > Vitaminbomben kål: frys in den och bevara färskheten
print

Vitaminbomben kål: frys in den och bevara färskheten

I bara några få steg fryser du in den mångsidiga höstliga kålen för senare förtäring.

Kål finns i grönsaksdisken under så gott som hela året. De olika kålsorterna, som t.ex. grönkål, ger dig viktiga näringsämnen och är bra proteinkällor. Speciellt i goda grytor, visar sig grönsaken från sin bästa sida. Men ofta räcker det med ett halvt kålhuvud för en maträtt. Frys in det som blir över av kålen innan den blir dålig. Ja, det stämmer - det är enkelt att frysa in kål med bara några få förberedelser.

02. November 2022, 08:29

Frysa in kål - så här gör du


Skördad från den egna trädgården eller köpt hos bonden eller mataffären: Kål går utmärkt att frysa in. Med dessa enkla steg håller du den goda grönsaken färsk.

Steg 1

Skölj kålen noggrant för att ta bort eventuella rester av jord och sand.

Steg 2

Separera därefter bladen från stjälken.

Steg 3

I nästa steg blancherar du kålen. Koka upp vatten med salt, lägg i bladen och låt dem förvälla i 1-2
minuter.

Steg 4

Spola sedan bladen i kallt vatten och låt dem rinna av väl.

Steg 5

Innan de åker in i frysen kan du skära kålbladen i den storlek du vill ha.

Steg 6

Sist men inte minst lägger du in kålen i Toppits® fryspåsar. Nu åker de in i frysen!

Den frysta, blancherade kålen håller sig i ca 300 dagar i frysen. Ett litet tips från oss: Du kan såklart enkelt försluta fryspåsen med en knut, men vi har ett annat förslag.
För en mer lätthanterlig stängning kan du försluta fryspåsen med en Toppits® klämma.


För att inte matvarorna ska glömmas bort i frysen, laddar du enkelt ner vår Toppits® Foodsaver® App gratis.
Du får ett meddelande när det blir dags att tina upp t.ex. den frysta kålen och kan då planera och laga en god middag med denna grönsak som ingrediens.


På vår webbsida hittar du dessutom ytterligare användbara tips & tricks om hur du fryser in annan mat. Här finns t.ex. råd om hur du fryser in tofu eller vad du ska tänka på när du fryser in svamp.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Med sommarens slut följer även auberginesäsongens slut - men det är verkligen inte slutet för läckra recept som moussaka och liknande! Frys in grönsaken rätt, så kan du njuta av den flera månader senare.

Med dessa tre tips för överbliven mjölk som snart når sitt bäst före-datum slipper den värdefulla vätskan hamna i avloppet!

Extrapris på smör? Slå till! Du behöver inte använda hela biten direkt. Kanske blir det örtsmör över vid grillningen? Inga problem - frys in och använd senare.