startsida > Recept > Påskkakor
print

Påskkakor

Spröda kaninkakor av mördeg

Baka i påsk? Vi har det perfekta receptet: knapriga, söta kaninkakor med sötsyrlig citronfrosting och fluffiga svansar av ljuvlig choklad. Toppen att avsluta en härlig påskmiddag med - eller så använder du de små kakorna som dekoration på påskbordet, där de får samsas med färgglada blommor och påskägg. 

Ingredienser

för 35 portioner
1   citron
300  g mjöl
300  g florsocker
8  gram vaniljsocker
1  nypa salt
1   ägg
200  g smör
   Runt chokladgodis (Ferrero Rocher, Raffaello)
Förberedelse
70 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Skölj citronen i varmt vatten, torka den och raspa sedan skalet så att du får 1 tsk skal. Pressa ut saften i en skål. Blanda 300 gram mjöl, 100 gram florsocker, 1 nypa salt och 8 gram vaniljsocker. Tillsätt 1 tsk citronskal. Separera ägget (äggvitan kommer att användas senare). Tillsätt 200 gram smör i små bitar, 2 msk kallt vatten och äggulan i mjölblandningen. Knåda först blandningen med hjälp av en elvisp, och sedan med händerna till en slät deg. Forma degen till en boll, linda in Toppits® plastfolie och låt kallna i kylen i cirka 30 minuter.

Steg 2:

Förvärm ugnen till 180°C (200°C i över- och undervärme). Rulla ut degen på Toppits® bakplåtspapper, cirka 3-4 mm tunn. Stansa ut kaninerna med hjälp av kakformen. Se till att du har lite avstånd mellan kakorna, och dra sedan väck den överflödiga degen. Lägg sedan över bakplåtspappret med de utstansade kakorna på en bakplåt. Grädda kaninkakorna tills de är gyllene i ca 8-10 minuter. Låt svalna helt.

Steg 3:

Nu är det dags för glasyren. Med hjälp av en gaffel, blanda äggvitan med 200 gram florsocker tills du får en jämn massa. Rör i citronsaften med hjälp av teskedar tills att du fått en krämig glasyr. Fyll hälften av glasyren i en Toppits®-spritspåse - använd det "vanliga" runda munstycket. Alternativt använder du en liten Toppits®-fryspåse och klipp till ett av påsens bottenhörn så att du får ett litet hål. Dela chokladgodiset i hälften för att få de fluffiga svansarna till kaninerna, och fäst dessa ovanpå den ännu ej stelnade glasyren du spritsat på kakorna. Om du vill spritsa hela kakan med glasyr, bara öron, bara som "lim" till svansarna - det är helt upp till dig!

Kakor till påsk i form av påskharar med bakplåtspapper från Toppits

Bästa till rester!

Förvara kaninkakorna i en kakburk, i ett aluminiumfoliepaket eller på en kakform löst täckt med Toppits® aluminiumfolie. Om du har många kakor över, se till att du lägger bakplåtspapper mellan de olika lagren kakor så att glasyren inte förstörs.

liknande recept

Gör egen surdeg med vårt enkla recept för nybörjare!

Söta, fluffiga och gjorda på kikärter!

Det knapriga fröknäcket som med röror blir en delikatess