startsida > Recept > En lättlagad rätt för kalla dagar: bouillabaisse på fiskrester
print

En lättlagad rätt för kalla dagar: bouillabaisse på fiskrester

Värmande och smakrik - och väldigt enkel att tillaga

Tina kroppen och rester från frysen i ett: laga en värmande och nyttig fransk soppa på frysta fisk- och skaldjursrester! Vår version av den franska, matiga fisksoppan med smak av saffran är enkel, går snabbt att tillaga och passar perfekt under kalla vinterdagar.

Till denna fiskgryta passar en hemlagad aioli utmärkt - lika god ihop med laxen och torsken, som till det bröd vi rekommenderar att du serverar till.

Så förvarar du dina fiskrester på rätt sätt

Med vår medelhavsinspirerade bouillabaisse öppnar du dörren för större smaker i ditt vinterkök, samtidigt som du håller det enkelt. Soppan är perfekt att tillaga på bitar fisk som blivit över från tidigare matlagning där du kanske bara behövde tre fiskfiléer, men det låg fyra i förpackningen. Med SafeLoc®-fryspåse på 3 liter med dubbelförslutning tar du enkelt ut precis den mängd fisk du behöver, och försluter sedan påsen tätt igen tills nästa gång du ska laga en fiskrätt. Med vår Toppits® Foodsaver App har du alltid koll på hur länge dina fiskrester har varit frysta och när det är dags att tina upp och använda dem. Perfekt för att minska matsvinnet!

Ingredienser

för 8 portioner
800  g fiskrester
8  stora räkor
400  g skaldjur
8  dl fiskfond
125  ml vittvin eller vermouth
4  msk olivolja
3   vitlöksklyftor
1   fänkålshuvud
1   purjolök
1   mjölig potatis
2   tomater
2   lökar
   Kryddor: salt, peppar, saffran, lagerblad, timjan
Förberedelse
1 h 20 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Laga en jättegod bouillabaisse av rester

Recept på fransk bouillabaisse - såhär gör du

  1. Skala och skär lök, potatis, purjolök, fänkålshuvud och vitlöksklyftor.
  2. Skålla tomaterna genom att hälla hett vatten över dem, låt dem dra i vätskan en stund, dra av skalet och skär dem i bitar.
  3. Skär därefter de upptinade fiskresterna i bitar. Salta.
  4. Lägg de skurna grönsakerna i lite olivolja i en gryta och fräs tills de blir mjuka. Tillsätt vin eller vermouth och addera kryddor. Häll därefter i fiskfonden.
  5. Lägg i fiskbitarna och skaldjuren, låt soppan koka upp och sjud sedan i tio minuter på låg värme. Under de sista fem minuterna tillsätter du räkorna.
  6. Servera bouillabaissen med en god skiva baguette eller ett hemmagjort potatisbröd - smaklig måltid!

liknande recept

Stoppa matsvinnet. Här ger vi dig höstens bästa zero waste-tips!

Det är inte alltid så lätt att bestämma rätt mängd vid tillagningen av bovete. Ofta hamnar för mycket av dessa gryn i kastrullen. Med rätt förvaring av resterna, kan du nästa dag laga goda vegetariska fritters.

Sött, varmt och oemotståndligt gott!